Stoppen met roken van tabak

Stoppen met tabak en/of sigaretten

Stoppen met roken van tabaksproducten, klinkt eenvoudig. Zeker voor niet-rokers lijkt het simpel, gewoon je sigaret laten staan waar ie staat. Maar in de praktijk lijkt het stoppen met roken niet zo eenvoudig. Met name door de verslavende werking van nicotine is het voor veel rokers onmogelijk om de sigaret aan de kant te laten liggen, en hierdoor willens en wetens ook de bijkomende schadelijke effecten en ziekte verwekkende gevolgen die het gewone roken met zich meebrengt tot zich te nemen. Juist daarom lijkt het logisch dat veel mensen overwegen om over te stappen op een elektrische sigaret.

Even wat feiten op een rijtje:
– Per jaar overlijden ca 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. (wereldwijd zelfs meer dan 600.000)
– Sigaretten bevatten ca 5000 giftige en dodelijke stoffen, waarbij 200 kankerverwekkende stoffen tijdens verbranding vrijkomen.
– Rokers sterven gemiddeld 10 jaar eerder dan niet-rokers.
– Nicotine is niet ziekte verwekkend, wel verslavend.

Nicotinepleister
Om zonder te roken nicotine binnen te krijgen zijn er pleisters, deze geven nicotine af zonder dat u daarbij wordt blootgesteld aan alle kwalijke en kankerverwekkende ziektes.

Nicotine kauwgum
Hetzelfde geldt voor kauwgum waarin nicotine zit, door te kauwen komt de nicotine in uw speeksel en daarna in uw bloed.

Nicotine Spray
Een spray waarbij nicotine bij voorkeur onder uw tong wordt gespoten waardoor de nicotine snel in uw bloedbaan terecht komt.

Nicotine vervangers
Een nicotinevervanger zoals cytisine of  Nic Salt nicotine zout (laatstgenoemde laat zich perfect dampen in e-liquid).

Bovengenoemde alternatieven hebben 2 zaken gemeen:
– Ze geven een alternatieve methode om toch nicotine binnen te krijgen zonder de kankerverwekkende sigaret
– Ze voorzien wel van nicotine maar ze hebben niet dezelfde rustgevende handelingen die het roken wel geeft, namelijk het inhaleren, uitblazen van rook, het iets in de hand hebben tijdens roken, en het rustmomentje dat elke sigaret lijkt te geven.

Om aan alle eerdergenoemde punten te voldoen, is er nog de e-sigaret, waarbij we bij het volgende hoofdstukje zijn aangekomen.

Voordelen van stoppen met roken van tabaksproducten:

Wanneer je nu meteen stopt met sigaretten:

na 20 minuten:
De bloeddruk en je hartslag zullen terug normaal worden. Dit verlaagt per direct het risico op het krijgen van een hartaanval. Je bloedcirculatie verbetert en bloed bereikt je vingers en tenen en die kunnen beginnen te tintelen.

na 8 uur
De nicotine- en koolmonoxidewaarden in je bloed zijn met 50% verminderd. Koolmonoxide is dezelfde rook als uit de uitlaat van je auto. Koolmonoxide is fataal. In lage dosissen, zoals bij sigaretten veroorzaakt het kortademigheid en een versnelde hartslag. Je zuurstofwaarden zijn terug naar normaal. Dit helpt je trouwens ook de uitgedroogde huid en haar zich te herstellen van de effecten van het roken.

na 24 uur
Alle koolmonoxide is volledig uit je systeem verdwenen en zullen je longen overtollig slijm en andere afvalstoffen uit rook beginnen te verwijderen. Het beetje hoesten komt omdat er nieuw longweefsel begint te groeien.

na 48 uur
Er is geen nicotine meer in je lichaam en je smaak- en reukzin gaan er op vooruit. Misschien dat je je wat duizelig voelt doordat de koolmonoxide je lichaam verlaat.

na drie dagen
Ademhalen gaat makkelijker omdat de bronchiale cellen in je longen zich ontspannen. Concentratieproblemen komen door de afkickverschijnselen. Maar je gaat je wel veel energieker voelen.

tussen de twee tot twaalf weken
Het afkickproces maakt je moe, depressief en lusteloos. Je drang naar een sigaret zal nu erg sterk zijn. Je bloedcirculatie zal er ondertussen al veel op vooruit gegaan zijn. Dit kan overigens ook leiden tot mondklachten doordat uw tandvlees aangetast is van het roken. (meer hierover op e-sigaret slecht voor tanden)

tussen de drie tot negen maanden
Je longfunctie zal nu tot wel 10 procent verbeterd zijn omdat er zich nieuwe cellen in je longen beginnen te vormen. Ademhalingsproblemen en hoestbuien die je had toen je nog rookte zullen nu verleden tijd zijn. Rond deze tijd zal je ook merken dat je meer eetlust hebt. Ongeveer 70% van de ex-rokers bevestigen dit. Veel rokers zijn bang om dikker te worden. De gewichtstoename is volgens studies echter meestal erg klein en verwaarloosbaar.

na één jaar
Het risico op het krijgen van een hartaanval is nog slechts 50% van dat van iemand die rookt. Na vijf jaar is ook het extra risico  op het krijgen van een beroerte volledig verdwenen.

na 10 jaar
Het risico dat je loopt op het krijgen van longkanker is nu nog slechts 50% van dat van een roker. De pre-kankercellen die je in je lichaam droeg toen je nog rookte zijn ondertussen ook vervangen door nieuwe gezonde cellen.

na 15 jaar
Het risico op het krijgen van een hartaanval wordt weer even klein als dat van iemand die nooit gerookt heeft.

Hier vindt u nog even een uitprintformaatje dat u kunt gebruiken om de Voordelen van stoppen met roken-KWF (2013) te onthouden, aangeleverd door de KWF Kankerbestrijding. Print het uit en plak het in de keuken, bij het koffiezetapparaat in de buurt. Ook het Trimbos instituut kan hulp bieden.

Stoppen met behulp van een e-sigaret

Overstappen naar een alternatieve methode van roken, namelijk het elektrisch roken. Alle handelingen van het roken komen aan bod, en dit alles zonder verbranding. Aangezien we net hebben vastgesteld dat de meest schadelijke stoffen pas bij verbranding vrijkomen is er tot op heden geen enkel bewijs dat de e-sigaret kankerverwekkend of dodelijk is. Ook de eerder genoemde 5000 schadelijke stoffen uit uw gewone sigaret vindt u niet terug in uw elektrische sigaret.

Maar de e-sigaret is toch ook schadelijk?

Tot op heden zijn er diverse onderzoeken geweest, waarvan er enkele ten nadele van de e-sigaret (waarbij we wel moeten vermelden dat hierbij de e-sigaret niet gebruikt is zoals u dat zelf zou doen) en toch de meeste onderzoeken die voor de e-sigaret preken. Natuurlijk is niet-roken het beste alternatief om te stoppen met roken, maar het elektrisch roken is zeer zeker een goed alternatief voor iedereen die niet zomaar zijn/haar gewone sigaret links kan laten liggen. Er is van het elektrisch roken nog niemand ziek geworden, of overleden en ook de onderzoeken die het dampen op langere termijn onderzocht hebben zijn uitermate positief over de e-sigaret als alternatief voor uw huidige sigaret. Meer weten? Kijk ook eens op Elektrisch Roken

Is de e-sigaret slecht om tabaksproducten te vervangen?

Zoals vermeld houdt de e-sigaret de verslaving van nicotine wel in stand. En natuurlijk is het beter om helemaal te stoppen, maar juist doordat de drang naar deze gewoonte zo sterk is valt dat niet mee. En dan is de e-sigaret wel een goed middel om in elk geval alle andere gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen uit de gewone sigaret te weren. Immers is het bewezen dat u van sigaretten roken dood gaat. Roken is dodelijk. Dampen van een e-sigaret is niet dodelijk.

Natuurlijk zijn er volop tegenstanders van de e-sigaret die beweren dat dampen ook slecht is. Maar tot op heden staat nog niet bewezen vast dat e-sigaret gebruik schadelijk is voor gezondheid. Wat wel bewezen vast staat is dat roken van gewone sigaretten dodelijk en kankerverwekkend is. U kunt natuurlijk wachten tot er ooit misschien een onderzoek komt dat aantoont dat er toch 1 of misschien wel 2 schadelijke stoffen in de e-sigaret voorkomen, maar in uw gewone sigaret zitten er 4000, waarvan er meer dan 400 kankerverwekkend zijn.

Effectief stoppen met nicotine

Daarom is de e-sigaret wel degelijk een goed alternatief om te stoppen met roken. Ook kunt u door middel van een e-sigaret uw nicotine verslaving afbouwen door kleinere dosis te nemen of het nicotine percentage te verlagen. Zo bouwt u uw nicotine behoefte af en laat u uw lichaam langzaam wennen aan een steeds lager wordende dosis. Er is ook een redelijk alternatief van nicotine, NIC SALT, en deze laat zich perfect (ver)dampen. Lees meer over nicotine salt e-liquids

Wij hebben ook een onderzoekje gedaan naar het stoppen met roken, onder onze klanten, en de resultaten liegen er niet om. De meeste mensen hebben hun sigaretten drastisch weten te verlagen door de e-sigaret te gebruiken naast het roken. Zo hebben een grote groep mensen hun dagelijkse sigaretten tot onder de 10 stuks per dag weten te krijgen. Een hele prestatie natuurlijk. Een nog grotere groep gebruikt dagelijks minder dan 5 en zelfs helemaal geen gewone sigaret meer en dat na talloze mislukte pogingen om te stoppen met roken. Hieruit blijkt dat de e-sigaret wel degelijk een zeer effectief product is om te stoppen met roken.

In ieder geval, we hopen dat u wat met deze informatie kunt, en uiteraard staat het iedereen vrij om dat te doen waarbij u zichzelf het prettigst voelt. En als u toch wilt roken, gebruik dan de e-sigaret omdat in elk geval niet dodelijk of kankerverwekkend is.

Wat is de beste elektrische sigaret om te stoppen met tabak?

U wilt stoppen met roken met een e-sigaret, maar welke elektrische sigaret is het best om te gebruiken om te stoppen met roken? Roken is een handeling die van A tot Z voldoening geeft. Het begint al bij de aankondiging tegen uzelf ”nu ga ik even roken”. U bedoelt dat u even tijd voor uzelf neemt, een korte pauze, even uw gedachten afwenden van dat wat u voorafgaand deed. Dan het moment van draaien, of de sigaret uit het pakje halen en vasthouden, het aansteken en dan het eerste trekje… en u waant zich in alle rust, weg van  alle bezigheden. De nicotine uit een sigaret wordt snel geabsorbeerd in uw lichaam.

Om dit hele gevoel te evenaren met een elektrische sigaret kunt u het beste niet met een te laag nicotine gehalte beginnen. Immers moet u wel de rust en voldoening krijgen, anders blijft u bij de gewone sigaret. We adviseren om te beginnen met 12 mg nicotine, of met nicotine salt op 20 mg

Dan het model E-sigaret, e-smoker of elektrische sigaret. We raden aan om te beginnen met een MTL (mouth to loung) model e-sigaret. Dit, om zoveel mogelijk het roken te evenaren. Lees meer hierover op onze homepagina en dan onder de rubriek ”welke e-sigaret moet ik kiezen”.

Hoe belangrijk is uw eerste e-sigaret?
Het belang van een eerste goede elektrische sigaret wordt vaak over het hoofd gezien, maar wij vinden het heel belangrijk dat u een goede e-sigaret koopt waarmee u in ieder geval uw gewone sigaret kunt laten staan. Als de eerste elektrische sigaret niet bevalt, gaat u immers verder met roken. Uw tweede e-sigaret is minder belangrijk omdat indien deze tegen mocht vallen, u terug valt op uw oude e-sigaret en niet meer op de gewone sigaret.

Kijk hier voor de startersets. Ons advies is dat u het beste een navulbare e-sigaret neemt, die u zelf kunt navullen met e-liquid, maar kijkt u maar onder de link, het wijst zich vanzelf. Succes!!

Wilt u meer prijsverschil zien? Dat kan, want Oktober 2018 prijkt het in het nieuws: Sigaretten worden duurder 2018.

Voor mensen die nog verder willen lezen over dit onderwerp, en de elektrische sigaret:
lees dan de waarheid over de e-sigaret.
Uitslag onderzoek omtrent de e-sigaret en het gebruik ervan<.

Wist u dat:

Voor de liefhebbers hebben we wat feiten verzameld over de e-sigaret en elektrisch roken. Wellicht was u al op de hoogte van veel dingen, maar wie weet.. Wist u bijvoorbeeld dat:

  • Vrouwen minder roken dan mannen in Nederland? (28% mannen tegenover 19% vrouwen)
  • Nederland nog steeds meer dan 3.500.000 rokers kent?
  • Er elk jaar 20.000 mensen in Nederland overlijden aan kanker als gevolg van roken?
  • Als u dat afzet tegen het aantal rokers, dit meer dan de helft van de rokers is?
  • 86% van alle longkankergevallen te wijten is aan roken?
  • 40% van de rokers niet overstapt omdat zij onterecht denken dat dampen en roken even slecht zijn?
  • 90% van de rokers denkt dat nicotine de meeste ziektes veroorzaakt bij roken?
  • Public Health England (Engelse overheidsinstelling) rokers oproept om over te stappen?
  • Het Cancer Research UK en de Royal College of Physicians de meest toonaangevende medische organisaties ter wereld zijn?
  • Deze organisaties samen met PHE een campagne VOOR de e-sigaret zijn gestart?

Hieronder vindt u nog links van nieuws dat op 31 januari 2019 op de voorbladen van de kranten stond:

Voorpaginanieuws

E-sigaret helpt beter bij stoppen met roken dan andere middelen
NU.nl – 31 januari 2019

‘E-sigaret efficiënter om te stoppen met roken dan pleisters of kauwgom’
Ad – 31 januari 2019

Met e-sigaret dubbel zoveel kans om te stoppen met roken dan met pleisters of kauwgom
Het Nieuwsblad – 31 januari 2019

Welkom bij EA-Sigaret Op deze pagina worden e-sigaretten of e-sigaret gerelateerde artikelen te koop aangeboden. Deze producten zijn niet bedoeld voor minderjarigen. Ben je 18 jaar of ouder?
De waardering van www.ea-sigaret.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 3448 reviews.