Stoppen met roken van tabak en nicotine

Stoppen met nicotine

Stoppen met roken van tabaksproducten en nicotine, klinkt eenvoudig. Zeker voor niet-rokers lijkt het simpel, gewoon je sigaret laten staan waar ie staat. Maar in de praktijk lijkt het stoppen met nicotine niet zo eenvoudig. Met name door de verslavende werking van nicotine is het voor veel personen lastig om de nicotine aan de kant te laten liggen. Wat zijn de opties naast een elektrische sigaret? Hierover vertellen wij meer in de onderstaande tekst.

Nicotinepleister
Om zonder te roken nicotine binnen te krijgen zijn er pleisters, deze geven nicotine af zonder dat u daarbij wordt blootgesteld aan teer.

Nicotine kauwgum
Hetzelfde geldt voor kauwgum waarin nicotine zit, door te kauwen komt de nicotine in uw speeksel en daarna in uw bloed.

Nicotine Spray
Een spray waarbij nicotine bij voorkeur onder uw tong wordt gespoten waardoor de nicotine in uw bloedbaan terecht komt.

Nicotine vervangers
Een nicotinevervanger zoals cytisine of  Nic Salt nicotine zout.

Bovengenoemde alternatieven hebben 2 zaken gemeen:
– Ze geven een alternatieve methode om toch nicotine binnen te krijgen zonder dat er een verbranding plaatvind of dat er teer in uw lichaam komt.

Wat gebeurt er met uw lichaam als u stopt met roken:

Wanneer je nu meteen stopt met sigaretten:

na 20 minuten:
De bloeddruk en je hartslag zullen terug normaal worden. Je bloedcirculatie verbetert en bloed bereikt je vingers en tenen en die kunnen beginnen te tintelen.

na 8 uur
De nicotine- en koolmonoxidewaarden in je bloed zijn met 50% verminderd. Koolmonoxide is dezelfde rook als uit de uitlaat van je auto. Koolmonoxide is fataal. In lage dosissen, zoals bij sigaretten veroorzaakt het kortademigheid en een versnelde hartslag. Je zuurstofwaarden zijn terug naar normaal. Dit helpt je ook de uitgedroogde huid en haar zich te herstellen van de effecten van het roken.

na 24 uur
Alle koolmonoxide is volledig uit je systeem verdwenen en zullen je longen overtollig slijm en andere afvalstoffen uit rook beginnen te verwijderen. Het hoesten komt omdat er nieuw longweefsel begint te groeien.

na 48 uur
Er is geen nicotine meer in je lichaam en je smaak- en reukzin gaan er op vooruit. Misschien dat je je wat duizelig voelt doordat de koolmonoxide je lichaam verlaat.

na drie dagen
Ademhalen gaat makkelijker omdat de bronchiale cellen in je longen zich ontspannen. Concentratieproblemen komen door de afkickverschijnselen. Maar je gaat je wel energieker voelen.

tussen de twee tot twaalf weken
Het afkickproces kan je moe, depressief en lusteloos laten voelen. Je drang naar een sigaret zal nu erg sterk zijn. Je bloedcirculatie zal er ondertussen al veel op vooruit gegaan zijn.

tussen de drie tot negen maanden
Je longfunctie zal nu tot wel 10 procent verbeterd zijn omdat er zich nieuwe cellen in je longen beginnen te vormen. Ademhalingsproblemen en hoestbuien die je had toen je nog rookte zullen nu verleden tijd zijn. Rond deze tijd zal je ook merken dat je meer eetlust hebt.

na één jaar
Het risico op het krijgen van een hartaanval is nog slechts 50% van dat van iemand die rookt. Na vijf jaar is ook het extra risico op het krijgen van een beroerte volledig verdwenen.

na 10 jaar
Het risico dat je loopt op het krijgen van longkanker is nu nog slechts 50% van dat van een roker. De pre-kankercellen die je in je lichaam droeg toen je nog rookte zijn ondertussen ook vervangen door nieuwe gezonde cellen.

na 15 jaar
Het risico op het krijgen van een hartaanval wordt weer even klein als dat van iemand die nooit gerookt heeft.

Hier vindt u nog even een uitprintformaatje dat u kunt gebruiken om de Voordelen van stoppen met roken-KWF (2013) te onthouden, aangeleverd door de KWF Kankerbestrijding. Print het uit en plak het in de keuken, bij het koffiezetapparaat in de buurt. Ook het Trimbos instituut kan hulp bieden.

Kan een e-sigaret helpen bij het stoppen van een nicotineverslaving?

Een e-sigaret kan net als de pleisters, kaugoms en sprays een optie zijn om een nicotineverslaving langzaam maar zeker af te bouwen. De e-liquids zijn verkrijgbaar in verschillende nicotinelevels, van 20mg nicotine tot en met 0mg nicotine. Op deze manier kan u dus langzamerhand afbouwen naar een lager nicotinelevel of zelfs helemaal geen nicotine om vervolgens ook de e-sigaret niet meer te gebruiken.

Maar de e-sigaret is toch ook schadelijk?

Een e-liquid, de vloeistof die wordt gebruikt in combinatie met een es-sigaret, bevat geen teer en bestaat uit de stoffen PG, VG, eventuele smaakaroma en nicotine. Daarnaast willen wij benadrukken dat Elektrisch Roken niet gezond is en enkel bedoeld om te gebruiken door personen die hun nicotineverslaving willen stoppen. Bent u nooit in aanraking met tabak/nicotine geweest? Dan raden wij het af om een e-sigaret te gebruiken. Hardlopen, fietsen en groentes zijn gezond.

Effectief stoppen met nicotine

Dee-sigaret kan gebruikt worden om een nicotine verslaving af te bouwen door kleinere dosis te nemen of het nicotine percentage te verlagen. Zo bouwt u uw nicotine behoefte af en laat u uw lichaam langzaam wennen aan een steeds lager wordende dosis. Er is ook een redelijk alternatief van nicotine, NIC SALT, en deze laat zich (ver)dampen. Lees meer over nicotine salt e-liquids

We hopen dat u wat met deze informatie kunt, en uiteraard staat het iedereen vrij om dat te doen waarbij u zichzelf het prettigst voelt.

Wat is de beste elektrische sigaret om een nicotineverslaving af te bouwen?

U wilt uw nicotineverslaving afbouwen met een e-sigaret, maar welke elektrische sigaret is het best geschikt hiervoor? Het is verstandig om te kiezen voor een MTL (mouth to loung) model e-sigaret. Bij deze type e-sigaretten komt de damp eerst in uw mond en vervolgens in uw longen in plaats van direct naar de longen. Lees meer hierover op onze homepagina en dan onder de rubriek ”welke e-sigaret moet ik kiezen”.

Het is verstading om te beginnen op 12mg nicotine of 20mg nicotine salt. Vervolgens kan u de dosering langzaam maar zeker verlagen tot 0mg en de e-sigaret na een tijdje weg doen. Mocht u vragen hebben over het kiezen van het juiste nicotinegehalte, neem dan contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag verder met het maken van een juiste en veilige keuze.

Hoe belangrijk is uw eerste e-sigaret?
Het belang van een eerste goede elektrische sigaret wordt vaak over het hoofd gezien, maar wij vinden het heel belangrijk dat u een goede e-sigaret koopt waarmee u in ieder geval uw nicotineverslaving op een correcte manier mee kan afbouwen. Als de eerste elektrische sigaret niet bevalt, gaat u immers verder uw oude gewoontes.

Kijk hier voor de startersets. Ons advies is dat u het beste een navulbare e-sigaret neemt, die u zelf kunt navullen met e-liquid, maar kijkt u maar onder de link, het wijst zich vanzelf.

Voor mensen die nog verder willen lezen over dit onderwerp, en de elektrische sigaret:
E-sigaret nieuws

Voorpaginanieuws

E-sigaret helpt beter bij stoppen met roken dan andere middelen
NU.nl – 31 januari 2019

‘E-sigaret efficiënter om te stoppen met roken dan pleisters of kauwgom’
Ad – 31 januari 2019

Met e-sigaret dubbel zoveel kans om te stoppen met roken dan met pleisters of kauwgom
Het Nieuwsblad – 31 januari 2019

Welkom bij EA-Sigaret Op deze pagina worden e-sigaretten of e-sigaret gerelateerde artikelen te koop aangeboden. Deze producten zijn niet bedoeld voor minderjarigen. Ben je 18 jaar of ouder?
De waardering van www.ea-sigaret.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 4283 reviews.