Nicotine

Nicotine is de centrale psycho-actieve stof die men vindt in tabak. Zonder nicotine zou een sigaret niet veel meer zijn dan een stok met hooi en een filter. Nicotine is de natuurlijke bescherming van de plant tegen insecten. Het is ook de reden waarom we een sigaret pakken wanneer we in een slechte bui zijn of onszelf gestrest voelen. Deze stof heeft het vermogen om onze geest tegelijkertijd te stimuleren als te ontspannen. Om het overstappen van roken naar dampen te vergemakkelijken kan er ook nicotine worden toegevoegd in uw e-vloeistof die u dampt.

De effecten van nicotine

Indien geïnhaleerd baant de nicotine zich een weg door onze bloedbaan, waarbij het onze hersenen in slechts 7 seconden bereikt. Het verschil met een gewone sigaret en een e-sigaret maakt hiervoor niet veel uit. Eenmaal daar gearriveerd, activeert het de bijnieren, waardoor het lichaam extra epinefrine aanmaakt, ook wel bekend als adrenaline. Hierdoor wordt onze hartslag en de bloeddruk vergoot, terwijl onze centrale zenuwstelsel opkikkert, waardoor we ons meer alert en actief voelen. Nicotine stimuleert ook de productie van dopamine, een neurotransmitter die de plezierroutes van onze hersenen activeert, waardoor de ervaring meer belonend wordt.

Afhankelijk van de individuele samenstelling en dosering, kan nicotine ook verdovende effecten hebben. Er is onderzoek dat suggereert dat het kalmerende effect een psychologische oorsprong heeft; het is de voldoening van het krijgen van een nicotine hit die een gevoel van ontspanning opwekt, maar het is in werkelijkheid niet de nicotine die de veroorzaker is. In dat opzicht is de ontspanning een secundair effect.

Daarnaast verhoogt nicotine het bloedsuikerniveau, waarvan wordt gedacht dat het een gevolg is van de extra vrijgekomen adrenaline. Deze extra glucose is geassocieerd met verhoogd leervermogen, verbeterd geheugen en een hoger niveau van alertheid. Zoals algemeen bekend, is nicotine ook de stof die de verslaving creëert bij sigaretten. Overigens is er wel een nicotine vervanger, maar deze is helaas niet goed te dampen.

Kun je kanker krijgen van nicotine?

Het is niet aangetoond dat nicotine kankerverwekkend zou zijn. Kanker door roken wordt veroorzaakt door andere stoffen die in de rook aanwezig zijn. Er is wel aangetoond dat nicotine de vernietiging van ongewenste cellen in het lichaam vertraagd, waardoor ongewenste cellen als deze in hoge mate aanwezig zijn, niet voldoende kunnen worden geweerd.

Het verschil tussen nicotine en sigarettenrook

Het is belangrijk te weten dat sigarettenrook en nicotine niet hetzelfde zijn. Nicotine is een stof die we terugvinden in sigaretten en de rook die zij produceren, maar de rook staat bol met duizenden andere chemische en giftige stoffen. Het is mogelijk nicotine te verkrijgen via andere methodes, zoals e-sigaretten of nicotinepleisters, die alle andere gifstoffen, zoals teer en koolmonoxide, die vrijkomen bij het roken van tabak, vermijden. Ook worden longziektes en andere serieuze aandoeningen met name gerelateerd aan tabaksrook en niet aan de nicotine zelf.

Sterker nog, nicotine die gerookt wordt met een gewone sigaret versterkt de verslaving.

Meer weten over de opname in uw lichaam van nicotine? Lees dan het verschil tussen roken en dampen

Gebruik van nicotine vervangers, een alternatief voor nicotine

Ondanks dat nicotine niet aan de grondslag van kwalijke ziektes ligt, is het uiteraard wel een verslavende stof en daarom willen veel mensen af van deze verslaving. We hebben daar natuurlijk een oplossing voor.

U kunt uw nicotinegehalte in uw eliquid langzaam verlagen tot zelfs 0%. Indien u dit geleidelijk doet, zal uw lichaam langzaam kunnen wennen aan mindere hoeveelheden, om zo geheel op 0% uit te komen.

Een andere oplossing is door gebruik te maken van een nicotine vervanger, of een nicotine alternatief. Een geheel op natuurlijke ingredienten gebasseerde eliquid welke wel dezelfde waarneming geeft als uw gewone nicotine, maar welke niet verslavend werkt op uw lichaam.

Een vervanger voor gewone nicotine kan bijvoorbeeld ook nicotine zout zijn. Deze Nic Salt vindt u al terug in diverse e-liquids die we hebben. Lees meer op onze pagina elektrisch roken.

Is nicotine schadelijk voor de gezondheid?
Nicotine is in hoge concentraties een gevaarlijke en zeer verslavende chemische stof. Het kan een verhoging van de bloeddruk, hartslag, bloedstroom naar het hart en een vernauwing van de slagaders (bloedvaten) veroorzaken. Nicotine kan ook bijdragen aan het verharden van de vaatwanden, wat op zijn beurt kan leiden tot een hartaanval. In Nederland is de toegestane hoeveelheid nicotine in e-liquid maximaal 20 mg/ml.

Wat zijn de negatieve bijwerkingen van nicotine?
Het is bekend dat nicotine ernstige bijwerkingen kan geven en bovendien zeer verslavend is. Het heeft een nadelige invloed op het hart, het voortplantingssysteem, de longen, de nieren enz. Men zou bij het elektrisch roken ook moeten streven om de nicotinesterkte zo snel mogelijk te verlagen tot een acceptabel level van max 12 mg/ml.

Waarom is roken slecht?
Je longen kunnen erg worden aangetast door roken. Hoesten, verkoudheid, piepende ademhaling en astma zijn nog maar het begin. Roken kan dodelijke ziekten veroorzaken, zoals longontsteking, emfyseem en longkanker. Roken veroorzaakt 84% van de sterfgevallen door longkanker en 83% van de sterfgevallen door chronische obstructieve longziekte (COPD).

Is nicotine slecht voor de longen?
Rokers stellen naast de nicotine hun longen ook bloot aan teer en andere verontreinigende stoffen. Juist de andere stoffen dan nicotine welke in gewone sigaretten te vinden zijn, kunnen de longen beschadigen, vindt een nieuwe studie. Onderzoekers stelden de effecten vast van nicotine op de groei van longweefsel in een laboratoriumschotel. Die longcellen werden alleen blootgesteld aan nicotine, in sigarettenrook en in e-sigaretdampen. De nicotine zelf in lage concentraties van 20mg/ml brengen geen schade aan de longen toe. Lees e-sigaret schadelijk.

Is zonder nicotine dampen veiliger?
Ongeacht het nicotinegehalte is er volgens het RIVM goede reden om zich zorgen te maken over de effecten van de giftige chemicaliën in e-sigaretten. Er zijn ook andere onderzoeken die uitwijzen dat dampen slechts 5% van alle schadelijke gevolgen meebrengt ten opzichte van gewoon roken. Lees ook dampen of roken.

Kun je kanker krijgen van nicotine?
Nee. Nicotine zelf is geen kankerverwekkende stof. Echter is door studies wel aangetoond dat de remming van ongewenste cellen door nicotine wordt vertraagd. Dat betekent dat ongewenste cellen.

Welkom bij EA-Sigaret Op deze pagina worden e-sigaretten of e-sigaret gerelateerde artikelen te koop aangeboden. Deze producten zijn niet bedoeld voor minderjarigen. Ben je 18 jaar of ouder?
De waardering van www.ea-sigaret.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 3387 reviews.