Het verschil tussen roken en dampen

Tussen roken en dampen zit een wezenlijk verschil. Natuurlijk zijn er ook talloze overeenkomsten en juist daarom is de elektrische sigaret ook een goed alternatief voor uw gewone sigaret.

Laten we beginnen met de verschillen in de manier van opnemen van de nicotine. Dit is immers meestal de reden dat u rookt. Zo wordt gedacht. Nicotine is een zeer verslavende stof en daarom wordt zowel roken als ook dampen afgeraden voor niet-rokers. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Wat zit er allemaal nog meer in uw gewone sigaret?

Uw gewone sigaret is meer dan papier met tabak. Er zit een hele wetenschap achter om te zorgen dat u verslaafd blijft. Zo is elke sigaret tegenwoordig al voorzien van gaatjes in het filter om tests te manipuleren. Deze gaatjes zitten heel bewust op plaatsen waar u uw lippen of vingers plaatst wanneer u rookt, zodat de werking teniet gedaan wordt. Daardoor is een sigaret veel gevaarlijker dan op de verpakking aangegeven, de hoeveelheid teer en koolstofmonoxide die vrijkomt bij verbranding is hierdoor dan ook bijna het dubbele dan wat aangegeven staat.

  • Arsenicum (extreem giftig)
  • Nitrosamine (kankerverwekkend)
  • Formaldehyde (irriterend en bij langdurige blootstelling in een hoge concentratie bijv. een woonkamer waar veelvuldig gerookt wordt is formaldehyde ook kankerverwekkend)
  • Benzeen (kankerverwekkend)
  • Amonia (nicotine opname versneller)
  • Afval tabak en papier (zorgt voor steekvlammetjes tijdens roken waardoor de nicotine weer sneller in uw bloed terecht komt)
  • Teer
  • Koolstofmonoxide
  • Hoestremmers en suikers (anders zou u nimmer een trekje nemen, u zou direct overgeven als u zoveel rook bewust inademt)

Helaas is de wet niet ingericht om tabaksfabrikanten te verplichten te melden wat er in een sigaret zit, echter moet een e-liquid fabrikant alles melden wat in een flesje van 10 ml zit. Onthoud dat er niet voor niets op tabak een waarschuwing staat dat roken dodelijk is. (Lees meer op onze pagina elektrisch roken)

Wat is de nicotine opname bij een e-sigaret?

Allereerst, waarom zou u dit willen weten. De toxische, giftige en kankerverwekkende stoffen zijn immers 0,0%. Maar uiteraard bent u (net als wijzelf ooit waren) benieuwd naar de opgenomen nicotine in uw lichaam.

So, here we go…

Bij een pakje sigaretten staat de nicotine opname in tiende delen per sigaret vermeld, dus niet hoeveel nicotine er in een sigaret zit. Bijvoorbeeld, 0,8 mg per sigaret, betekent dat er in een pakje 20 sigaretten zitten wat inhoudt dat u 20 x 0,8 mg nicotine binnenkrijgt. Een pakje sigaretten is dus 16 mg opgenomen nicotine in uw lichaam.

De daadwerkelijke nicotine die in een gewone sigaret zit is dus 3 x zoveel maar er wordt slechts 1/3e opgenomen. Verder bevatten de sigaretten manipulatie middelen, elke geteste sigaret is voorzien van een filter welke voorzien is van gaatjes zodat alle tests lagere waardes aangeven dan de daadwerkelijke nicotine opname. Bij een e-sigaret wordt tot nu toe andersom getest, er wordt met zo groot mogelijke trekjes getest. Beide testresultaten zijn daamree negatief beinvloedend voor dampers

Bij e-liquid staat de nicotine aanwezig in het flesje in mg per ml vermeld, als voorbeeld het gemiddelde van 12 mg/ml. Een flesje e-liquid bevat daarmee 12 mg per ml nicotine. Dit is gelukkig niet dat wat door uw lichaam wordt opgenomen.

Uit onderzoek van de geleerde dr Farsalinos blijkt dat ons lichaam ongeveer 1/3 (een derde) gedeelte opneemt tijdens dampen. Een flesje e-liquid van 12 mg leegdampen betekent daarmee dat u 4 mg per ml nicotine heeft opgenomen in uw lichaam. Bij een flesje van 10 ml is dat daarmee dus 40 mg.

Hoeveel sigaretten is 10 ml e liquid?
Op een andere pagina hebben we reeds uitgelegd dat  1 fesje e-liquid van 12 mg/ml gelijk staat qua gebruik aan drie pakjes sigaretten, dus hier rekenen we mee verder.

Een flesje e-liquid van 10 ml staat ongeveer gelijk aan 3 pakjes sigaretten qua gebruik, dus bij 3 pakjes sigaretten heeft uw lichaam 3×16 mg en dus 48 mg nicotine opgenomen, tegenover 4 mg per milliliter, dus bij 10 ml liquid op 12 mg/ml is dat 40 mg nicotine bij het dampen. Bij een flesje van 6 mg is dat automatisch 20 mg.

Groot verschil he?
Dit verklaart ook waarom mensen in het begin meer dampen dan dat ze roken, omdat de nicotine opname in uw lichaam drastisch lager uitvalt, en hier moet uw lichaam aan wennen.

En dan hebben we het nog niet over de andere toegevoegde stoffen, waaronder de meest bekende als teer en koolstofmonoxide gehad….

Overigens is er ook een natuurlijke nicotinevervanger, helaas is deze niet goed te dampen. Daarom wordt bij het dampen om nicotine te minderen ook wel nicotine salt gebruikt. Dit laat zich perfect dampen in e-liquids.

Meer onderwerpen over dampen onder dampinformatie

Welke elektrische sigaret moet ik kiezen om te stoppen met roken?

Wanneer u net stopt met roken, kunt u het beste beginnen met een elektrische sigaret met een niet al te laag nicotine gehalte, hierdoor is de kans kleiner dat u weer neigt naar een normale sigaret. We adviseren om te beginnen met 12 mg nicotine of met nicotine salt op 20 mg. Daarnaast heb je nog verschillende modellen elektrische sigaretten. Lees meer….

Kan ik een elektrische sigaret gebruiken in openbare ruimtes?

De elektrisch sigaret is toegestaan op openbare plekken, terrassen, toegewezen plekken op het perron, hotels (tenzij andere huisregels), kamers (tenzij andere huisregels), kantoren (tenzij andere huisregels) en rookruimtes. De elektrische sigaret is verboden in vliegtuigen, in restaurants/barren, het openbaar vervoer, de bibliotheek, Schiphol (ook in de rookruimtes), werkomgeving, ziekenhuizen en concertzalen. Wanneer u op reis gaat gelden de volgende regels. Lees meer…

Wat kost elektrisch roken?

Het kostenplaatje van elektrisch roken begint bij de aanschaf van een e-sigaret, waarbij de prijs gemiddeld rond de 30 euro ligt. Vaak is een compleet starterspakket het goedkoopst. Wanneer u een compleet starterspakket aanschaft inclusief een flesje e-liquid komt u uit op ongeveer 40 euro, maar daarmee bent u nog niet aan het eind van het kostenplaatje. Lees meer…

Wat is de beste elektrische sigaret voor mij?

Er bestaan verschillende soorten elektrische sigaretten voor verschillende soorten rokers, van beginnende rokers tot zware rokers. We beginnen onze lijst bij de eenvoudige e-sigaret MTL (mouth to lung). Deze soort e-sigaretten wordt aangeraden voor mensen die van roken willen overstappen naar een e-sigaret. Dan volgt de POD e-sigaret, en daarna…

Welke smaken kan je elektrisch roken?

Er bestaan tal aan e-liquid (smaken/liquids voor de e-sigaret) smaken, uiteraard heeft iedereen zo zijn eigen voorkeur. De smaken kun je onderscheiden door te proeven en te ruiken. Er zijn een aantal basis smaken zoals zoet, zuur, zout, bitter en hartig. Daarnaast heb je ook menthol, dit is eigenlijk niet echt een smaak maar meer een verkoeling. We kunnen de verschillende smaken e-liquids onderverdelen in : tabak smaak, fruit smaak lees verder…

Hoe werkt een elektrische sigaret?

Bij elektrisch roken is er geen sprake van echte rook. Maar hoe komt er dan toch damp uit een elektrische sigaret? Een elektrische sigaret imiteert een gewone sigaret. Dit gebeurt met een elektronisch apparaatje dat bestaat uit een batterij en navulreservoir, ook wel clearomizer genoemd. In dit reservoir verdampt de vloeistof. Wat verder nog belangrijk is…

Is elektronisch roken legaal in Nederland?

Elektronisch roken is legaal in Nederland, echter is het niet overal toegestaan. Op de meeste openbare plekken zoals terrassen, toegewezen plekken op het perron, hotels (tenzij andere huisregels), kamers (tenzij andere huisregels), kantoren (tenzij andere huisregels) en rookruimtes is de e-sigaret toegestaan. De elektrische sigaret is daar en tegen verboden in vliegtuigen, in restaurants/barren, het openbaar vervoer, de bibliotheek, Schiphol (ook in de rookruimtes), werkomgeving, ziekenhuizen en concertzalen. Wanneer u op reis gaat gelden er andere regels…

Welkom bij EA-Sigaret Op deze pagina worden e-sigaretten of e-sigaret gerelateerde artikelen te koop aangeboden. Deze producten zijn niet bedoeld voor minderjarigen. Ben je 18 jaar of ouder?
De waardering van www.ea-sigaret.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 3387 reviews.