Elektrisch (elektronisch) roken

Elektrisch roken is in Nederland aan strengere regels gebonden dan in Amerika. Alle commotie waarover tegenwoordig dagelijks wordt bericht gaan over e-sigaretten met olie bevattende THC of CBD. Olie is veel te dik om te verdampen en laat een vetlaag achter in uw longen. Dat is levensgevaarlijk! Daarbij is het toegestane nicotinepercentage in Amerika 3 x zo hoog als in Europa (zoals in de veelbesproken ”Juul”). Men moet een e-sigaret altijd zien als vervanger van gewone sigaretten. Zo is het ook bedoeld. En in deze context gezien, is elektrisch roken een veel betere keuze dan een tabakssigaret.

Bronnen: RTL NieuwsNu.nl

Elektrisch roken of Dampen, wat is dat?

Elektrisch roken, wat is het precies? En natuurlijk: wat is Dampen? Met dampen, vapen en elektrisch roken wordt hetzelfde bedoeld. Elektrisch roken is de oorspronkelijke naam van het in gebruik nemen van een elektrische sigaret. Doordat er geen rook aan te pas komt (er wordt immers niets verbrand, maar vloeistof verdampt) spreekt men tegenwoordig van dampen. Dampen is het gebruiken van een e sigaret, met een batterij en een mondstukje dat e-liquid bevat. Door contact maken verdampt de vloeistof in het mondstukje, dat clearomizer of tankje heet, en dit veroorzaakt condens, of damp.

Waarom elektrisch roken?

Elektrische sigaretten worden gebruikt als alternatief voor het gewone roken. Aangezien u wel nicotine binnen krijgt kunt u daar steeds iets minder van nemen indien gewenst. Bij elektrisch roken wordt u niet blootgesteld aan de schadelijke en dodelijke stoffen van reguliere sigaretten. Daarom kiezen veel mensen voor deze elektrische variant. Volgens kranten is elektrisch roken zelfs het beste middel om te kunnen stoppen met gewoon roken. Bent u ook op zoek naar een goede e-sigaret om te stoppen met roken? Ga dan naar alle startersets bij het vinden van uw juiste e-sigaret.

Is elektrisch roken gezond of juist slecht voor u?

Is elektrisch roken gezond? Of is elektrisch roken slecht? Of is dampen schadelijk voor uw gezondheid? Er wordt beweerd dat elektrisch roken gezond is, of gezonder. Onzin natuurlijk, want het is geen vitamine, sport of beweging, en het is geen krop sla of andijvie. Elektrisch roken is een alternatief voor uw gewone sigaret, en brengt nog steeds risico’s met zich mee. Hetzij wel in veel mindere mate dan roken van tabak. Door ontbreken van veel schadelijke stoffen zoals teer en koolstofmonoxide is elektrisch roken sterk in opkomst. Verder ontbreken bij dampen schadelijke en kankerverwekkende stof zoals we die in reguliere sigaretten terugvinden. Voorbeelden zijn:

 • arseen (mierengif)
 • benzeen (grondstof voor chemisch wapen)
 • methanol (brandstof voor straaljagers)
 • waterstofcyanide (industriële pesticide)
 • amoniak

Deze stoffen worden kunstmatig toegevoegd aan uw gewone sigaret, met reden om te zorgen dat nicotine goed door uw lichaam wordt opgenomen. Daarbij wordt e-liquid niet verbrandt, maar slechts verdampt. Daardoor wordt bij elektrisch roken het aantal stoffen dat opgenomen wordt in uw lichaam drastisch beperkt. De aanwezige nicotine is verslavend maar niet dodelijk. Uiteraard is helemaal niet roken of dampen het beste. Lees verder op het verschil tussen roken en dampen

Elektrisch roken en uw gezondheid

Het gemiddelde toxische gehalte van nicotine in e-liquid is vrijwel hetzelfde als bij andere sigaret vervangers zoals nicotine kauwgom of pleisters. Het niveau kankerverwekkende stoffen van een elektrische sigaret ten opzichte van normale sigaretten ligt volgens diverse onderzoeken tot 700 maal lager. Door reclamewetgeving die op onze branche rust, kunnen we u niet meer informatie verstrekken, maar u bent vrij om op internet te zoeken naar diverse onafhankelijke e-sigaret onderzoeken.

Wilt u toch liever nicotine pleisters proberen? Deze helpen goed om drang naar nicotine inname te minderen, maar onze ervaring is dat de pleisters het beste werken om definitief met roken te stoppen als ze horizontaal over beide lippen tegelijk worden geplakt.

Is de e-sigaret een medicijn?

In 2011 is door minister Klink geopperd en later door minister Schipper geprobeerd om de e-sigaret als medicijn te bestempelen. De elektrische sigaret geneest natuurlijk niets, en is slechts een andere vorm van roken. Daardoor kan de e-sigaret dus niet als geneesmiddel worden bestempeld. De e-sigaret is dus geen medicijn maar kan wel helpen om te stoppen met roken.

Longartsen over e-sigaret

Wat zeggen artsen en longartsen over de elektrische sigaret? Wanda Kanters zegt dat mensen die roken beter kunnen overstappen, maar helemaal niet roken en dampen is altijd de beste oplossing. Leo van Toorn zegt dat de e-sigaret wel degelijk schadelijk is en wil graag een nieuw onderzoek. Er zijn al 8 mensen gemeld met klachten die mogelijk door dampen komen. Dit terwijl er al zeker in Nederland 22.000 mensen overlijden van gewone tabak. Een klein groepje gebruikers heeft het dus voor de grote meerderheid die erg veel baat hebben bij e-sigaretten verpest. In Nederland moet gehamerd worden op de minderheid

De voorzitter van de E-sigbond, Emilie t Hart begrijpt de onrust wel van de dampers. Hij zegt dat mensen uit angst voor de negatieve media terugvallen op tabak.

”De wietrokers vermengden THC met vitamine E Olie, om het stofje te kunnen dampen, zegt ‘t Hart. “Maar als je olie gaat verwarmen en dat zuig je in je longen, daar krijg je problemen van.”

Hij wijst op een Brits rapport waarin staat dat e-sigaretten waarschijnlijk meer dan 95 procent minder schadelijk zijn dan het roken van tabak. “Daarmee is het nog niet gezond, immers 5% schadelijke stoffen kunnen ook schade veroorzaken. Maar mensen die roken zouden moeten overstappen.”

Bron: NOS
Bron:
Longarts W Kanters aan alle dampers: gezondtotaal.nl/open-brief-de-elektronische-sigaret

Lange termijn dampen

Er is door onderzoekers in opdracht van het Britse Cancer Research onderzoek gedaan naar schadelijkheid van dampen op lange termijn. Daaruit blijkt dat ook zelfs op lange termijn gebruiken van e-sigaret veel onschadelijker is dan eerder gedacht werd. 

Er wordt beweerd dat er nog geen lange termijn resultaten beschikbaar zijn, maar inmiddels is de e-sigaret al meer dan 15 jaar op de markt, en er is geen product dat zo nauwkeurig onder de loep genomen is als de elektrische sigaret.

Het enige verontrustende aan dit alles is het aantal mensen dat denkt dat dampen net zo schadelijk als roken is. Hierdoor blijven mensen liever roken en daarvan ga je eerder dood. De overheidscampagnes werken dus wel in die zin dat ze het dampen in een kwaad daglicht neer gezet hebben. Dit voorkomt het aantal zieken en doden door roken natuurlijk niet. We raden ook niemand aan om te beginnen met dampen die nog nooit gerookt heeft. De e-sigaret blijft een alternatief voor de tabakssigaret

Veel genoemde nadelen van dampen

Toch zijn er ook nadelen te noemen omtrent dampen, zo zijn er verschillende lichamelijke klachten welke ontstaan kunnen door of tijdens dampen. Deze bijwerkingen zijn:

 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • droge / rauwe keel
 • misselijkheid
 • overmatig hoesten
 • allergie tegen PG bestanddelen.

Waardoor komen deze bijwerkingen?

Veel van deze veelgehoorde klachten zijn eenvoudig te verklaren. Door PG in uw e-liquid wordt vocht ontrokken aan uw lichaam. Daardoor is het belangrijk om veel te drinken om hoofdpijn en duizeligheid en droge keel te voorkomen (lees meer op ”e-sigaret slecht voor gebit”). U kunt ook duizelig worden door een te sterk nicotinegehalte, probeert u dan eens een stapje omlaag te doen, of uw huidige sterkte te mengen met een lagere sterkte.

De hoestbuien zijn een veelgehoorde klacht, zeker in het begin. U moet weten dat in uw gewone sigaret hoestremmende ingrediënten worden verwerkt om dit te voorkomen, in uw e-liquid zitten deze veelal schadelijke stoffen niet. Daarbij moeten de haartjes in uw keel wennen aan de damp die er langs komt. Damp is anders dan rook, en voor uw lichaam weer nieuw.

Allergische reacties bij elektrisch roken

Bij PG allergie kunt u naast bovengenoemde problemen ook uitslag op uw huid krijgen. Probeert u dan een hogere VG e-liquid.

Ook hebben sommige eliquids een te sterke smaakstof, of een kunstmatig toegevoegde smaakstof welke net even verkeerd reageert met uw lichaam. Probeert u dan andere e-liquid. Wij bieden alleen e-liquids aan die uitvoerig getest zijn en waarin geen stoffen als nitrosamine en formaldehyde zitten, maar zelfs dan is dat geen garantie voor probleemloos dampen. We adviseren om bij mogelijke bijwerkingen wel om een andere smaak, of ander merk te proberen.

Er zijn onderzoeken door overheid gedaan die doen vermoeden dat dampen schade toebrengt, maar daar werd op een dusdanige manier misbruik van de e-sigaret en het elektrisch roken gemaakt dat niemand ooit ditzelfde ongemerkt zal doen. Zo lieten ze bijvoorbeeld de eliquid verbranden om aan te tonen dat dampen schadelijk is. Natuurlijk is verbrande e-liquid schadelijk, net als verbrande kip dat ook is, maar geen mens zal een zwartgeblakerde kip opeten. Verbrande e-liquids smaken zo vies dat u dit nooit ongemerkt zult dampen.

Overigens zijn er gelukkig onafhankelijke websites die ook onafhankelijke informatie geven, en alleen en geheel belangeloos informatie geven om mensen te helpen en te informeren. Voorbeeld hiervan is: ACVODA

E-sigaret batterij ontploft

We krijgen ook vragen als: ”Is mijn e-sigaret veilig? Of kan mijn e-sigaret ontploffen?”. Zoals u lezen wij ook de voorbij komende berichten over ontploffende batterijen. Dit wordt veroorzaakt door of mech mods, of verkeerde batterijen in een mech mod. Een mechanische mod is een onbeveiligde e-sigaret dat wanneer u het dampknopje indrukt altijd contact met de batterij maakt, ongeacht een verkeerde instelling of slechte batterij. Met als gevolg dat de batterij bij een verkeerde instelling te veel power moet leveren, waardoor onderduk ontstaat en daardoor gaat imploderen. Dit is gevaarlijk, daarom verkopen wij GEEN mech mods of mechanische mods, en wij verkopen ook geen slechte batterijen. Houdt u zich aub aan de elektronische sigaretten en mods plus bijbehorende onderdelen die wij verkopen en dan weet u zeker dat u veilig dampt.

E-sigaret veroorzaakt dodelijke longziektes

Laat u niet gek maken!! Ook wij zien deze berichten voorbijkomen. Heel kort door de bocht: In Amerika wordt THC houdende olie toegevoegd aan de e-liquid en deze wordt op straat verkocht aan Amerikaanse jongeren. Sowieso moet men géén olie toevoegen aan e-liquid. Olie is veel dikker en laat bovendien een gevaarlijke vetlaag achter in uw longen. We waarschuwen al vanaf begin niet zelf te experimenteren met dampen. Houd het dampen veilig en knutsel niet zelf aan uw e-sigaret, gebruik de aanbevolen onderdelen en mix geen e-liquids die we aanbieden met andere stoffen. Dit is ook het advies van de RIVM.

Er zijn sinds September 2019 enkele ziektes of schadelijke problemen geconstateerd, die mogelijk ontstaan zijn door elektrisch roken. Niemand zal beweren dat dampen gezond is. En ook al zegt een Engels onderzoek dat het 95% minder schadelijk dan roken is, dat betekent nog steeds dat het WEL schade kan toebrengen.
Lees hier meer over dodelijke longziektes in Amerika

Slotwoord

Hebben we u voldoende kunnen informeren? Of heeft u nu nog vragen die u graag beantwoord wilt zien? Wilt u nog meer lezen? Dat kan, bekijk bijvoorbeeld eens onze pagina : De waarheid van de elektrische sigaret

VIDEO: In de video ziet u dat de elektrische sigaret een goede oplossing kan bieden om de inname van schadelijke stoffen bij het roken te verminderen. Getoond wordt de vrijgekomen damp van een e-sigaret en de rook van een gewone sigaret.

Is elektrisch roken slecht voor mijn longen?

Afgezien van de nicotine wordt de gebruiker veel minder blootgesteld aan toxische stoffen dan bij gewoon roken. Er komen bij het dampen immers geen verbrandingsstoffen van tabak vrij maar slechts een beperkt aantal toxische stoffen. E-sigaret schadelijk voor longen

Is elektrisch roken slecht?

Onderzoek wijst uit dat het gebruik van elektrische sigaretten wel schadelijk kan zijn, maar wel in veel mindere mate dan gewoon roken. Volgens het RIVM moet men de e-sigaret niet langer gebruiken dan noodzakelijk is om te stoppen met roken. Verder zitten er in een gewone sigaret veel schadelijke stoffen zoals arsenicum, Nitrosamine lees verder …..

Wat zijn de bijwerkingen van elektrisch roken?

Bij het elektrisch roken kunnen een aantal bijwerkingen optreden. Natuurlijk wilt u op de hoogte zijn van deze bijwerkingen. Deze ”klachten” zijn veelal gerelateerd aan een e-sigaret en bestaan uit droge keel, duizeligheid, hoofdpijn lees meer ….

Kun je doodgaan van elektrisch roken?

In Amerika zijn mensen overleden na gebruik van een elektrische sigaret. De oorzaak is dat deze mensen een toegevoegde olie hebben gebruikt, al dan niet met THC toevoegingen. Olie is niet geschikt om te dampen omdat dit een vetlaag achter laat in de longen waardoor lees verder …

Wat is het verschil tussen roken en elektrisch roken?

Elektrisch roken en gewoon roken zijn twee verschillende dingen, maar hebben wel veel overeenkomsten. Juist daarom is de elektrische sigaret een goed alternatief voor uw gewone sigaret. Laten we beginnen met de verschillen van nicotine opname in uw lichaam. Dit is immers de reden dat men rookt. Het verschil tussen roken en dampen

Kan ik kanker krijgen van elektrisch roken?

Bij een elektrische sigaret met e-liquid die Nitrosamines bevatten krijg je bij het gebruik ervan kankerverwekkende stoffen binnen. E-liquids die aan de TPD2 voldoen zijn gelukkig volledig vrij van deze stof. E-sigaretten staan tegenwoordig bekend als “veiliger” en ”gezonder” alternatief voor brandbare sigaretten, maar nog steeds kunnen ze schadelijke stoffen bevatten. Het RIVM waarschuwt gebruikers voor schadelijke stoffen, terwijl het zeer onwaarschijnlijk is dat elektrisch dampen kanker veroorzaakt. De eerste langere termijn onderzoeken…

Wat is dabbing?

Dabbing is iets dat puur voor de consumptie van voorgevulde ”dabs” wordt gebruikt. Dab’s zijn kleine, kleine concentraten van THC, in plaats van e-vloeistof. Een Dabvape bestaat uit dezelfde componenten als een vapen en werkt min of meer op dezelfde manier. Vaak worden de dabs gemengd met olie om ze dampbaar te maken, maar dit is af te raden omdat dat levensgevaarlijk is. E-sigaret schadelijk voor longen

Kan ik ook ”te veel” dampen?

Meer ernstige symptomen van overdosis nicotine zijn onder meer ernstig braken, toevallen, ademhalingsproblemen of bewustzijnsverlies. Nogmaals, het ervaren van deze symptomen als gevolg van vapen is zeer onwaarschijnlijk aangezien in Nederland 20 mg/ml het maximum is, maar het is altijd een goed idee om op de hoogte te zijn. Lees ook nicotine

Kan ik ook water dampen?

Het antwoord op de vraag “kun je water bij je e-liquid doen?” is ja, dat kan. … Dit is niet alleen het comfortabele gevoel dat je gewend bent bij normaal vapen, maar het kan ook schadelijk zijn voor je mond. Wanneer je water verdampt, verandert het eigenlijk in zeer hete waterdamp. Heter dan normale liquids. Gewoon water kun je niet dampen, maar je kunt dus wel water toevoegen aan je e-liquids
E-liquid wikipedia

Zijn gewone sigaretten slechter dan e-sigaret?

Ja. Op basis van wat experts tot nu toe weten, blijkt dat e-sigaretten veiliger zijn dan roken. Vapen met voor e-roken bedoelde artikelen (dus zonder THC-olie) is niet in verband gebracht met ernstige gezondheidsrisico’s, terwijl roken gepaard gaat met een groot aantal zeer ernstige gezondheidsrisico’s voor zowel de roker als voor anderen om hen heen. Dus overschakelen van traditionele tabak naar e-sigaretten kan deze belangrijke gezondheidsrisico’s aanzienlijk verminderen.
Verschil tussen roken en dampen

Wat is slechter: Vapen of roken?

Waarheid nr. 1: vapen is minder schadelijk dan traditioneel roken. E-sigaretten verwarmen nicotine (gewonnen uit tabak), smaakstoffen en andere chemicaliën om een waterdamp te creëren die je inademt. Gewone tabakssigaretten bevatten 7.000 chemicaliën, waarvan vele giftig zijn. Natuurlijk is vapen niet gezond, maar de toxische stoffen die bij vapen vrij komen liggen volgens diverse onderzoeken tot 700x lager dan bij roken. Vapen …

Welkom bij EA-Sigaret Op deze pagina worden e-sigaretten of e-sigaret gerelateerde artikelen te koop aangeboden. Deze producten zijn niet bedoeld voor minderjarigen. Ben je 18 jaar of ouder?
De waardering van www.ea-sigaret.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 3471 reviews.