E-sigaret nieuws

E-sigaret net zo verslavend als roken

In de Telegraaf van 20 juni 2019 wordt gelinkt naar een onderzoek van vooraanstaande medici Van Lonkhuijzen en Vermeulen waarin duidelijk wordt gemaakt dat dampen evengoed verslavend is. Verder wordt er gesuggereerd dat nicotine een schadelijk effect heeft op ons lichaam. En als klap op de vuurpijl wordt er ook genoemd dat bestanddelen van e-liquid bij inname dodelijk zijn. Dit wordt duidelijk gemaakt met een voorbeeld waarbij een kind overleden zou zijn na het opdrinken van e-sigaret vloeistof. (helaas staat er geen concreet voorbeeld bij, dus dit kunnen we niet verifieren)

En als slotconclusie staat er in datzelfde stukje ook dat, doordat mensen dezelfde handeling verrichten bij dampen als bij roken, dat de kans op terugval naar gewone sigaretten erg groot is.

Zo. Erg verontrustende meldingen natuurlijk.

Maar hoe zit dat dan nu echt?

Laten we even de titel nemen als begin. E-sigaret net zo verslavend als roken.

Ik denk dat er geen enkele e-sigaret verkoper ooit beweerd heeft dat dampen niet verslavend is. Was het dampen niet bedoeld als alternatief voor het roken? Van roken gingen we immers dood, en kregen we er kanker van. Juist daarom moeten mensen overstappen op een elektronische sigaret. Zo kunnen mensen namelijk wel roken, zonder er kanker van te krijgen. Dat was de hele opzet van de elektrische sigaret. Dus, beste heren/dames van de vooraanstaande medici, dat klopt. Dampen is ook vrijwel net zo verslavend als roken, maar het is ook alleen bedoeld voor mensen die anders, dus op een andere wijze, willen roken. Roken deed u voor de tijd al, maar om gezondheidsredenen bent u toch overgestapt? Als u zonder e-sigaret kon stoppen met roken had u dat natuurlijk zelf allang gedaan.

Nicotine

Dan de nicotine, deze zou schadelijk zijn voor gezondheid? We gaan hier geen hele herhalingen neerzetten van artikelen op onze website, maar nicotine is zeker verslavend. Echter is niotine niet schadelijk. Lees hier: nicotine

En dan de slotsom: De kans op terugval is groot, door het verrichten van dezelfde handeling.

Dit is al uitvoerig onderzocht, wellicht heeft de vooraanstaande heer en mevrouw een aantal onderzoeken gemist? Juist doordat mensen dezelfde handelingen verrichten, lukt het de meeste mensen om te stoppen met roken en om het dampen vo te houden.. Spijtig dat dit zo verkeerd wordt uitgelegd. Ik denk dat de vooraanstaande medici te druk was met haar eigen interpretatie dat ze vergeten hebben om alle naslag die er inmiddels aanwezig is, eens goed door te lezen..

Was u vergeten dat er jaarlijks alleen in Nederland meer dan 20.000 mensen overlijden aan roken? En dan hebben we het niet over het passieve ”meeroken”. Dit aantal is wereldwijd zelfs ongeveer 600.000 mensen op jaarbasis. Dat zijn mensen die overlijden door roken, en zelf niet roken…!!! Cijfers die niet bestaan met de e-sigaret. Er zijn tot op heden geen enkele bewijzen gevonden van overlijden door meedampen.. Trouwens, er zijn ook geen enkele bewijzen voor het vroegtijdig overlijden van dampen zelf. Dus waarom wederom deze uitspraak waardoor mensen angstvallig vasthouden aan de gewone sigaret? Zijn deze cijfers niet overtuigend genoeg?

Herhaald patroon

We zijn het gewend, beste medici, en u  doet ook maar niet anders dan gehoorzamen aan de wet die zegt dat dampen slecht is. Door te dampen vergeet men accijns te betalen aan de staatskas, en uiteindelijk wordt ook u hiervan betaald. Dus we snappen het best. Maar we zouden het wel fijn vinden dat u een objectieve mening geeft. Of hebt u liever dat we blijven roken? We mogen naturlijk niet melden dat dampen minder schadelijk bewezen is, maar zoals u dit onderzoek neerzet lijkt het wel alsof u mensen aan de sigaret wilt houden. Dat kan toch niet uw bedoeling zijn, lijkt ons.