E-sigaret nieuws

E-sigaret verboden in India

Het Indiase kabinet heeft het verbod van de e-sigaret goedgekeurd. Wie toch elektrische sigaretten produceert of verkoopt, riskeert een gevangenisstraf tot drie jaar en een boete tot omgerekend zo’n 6.500 euro. Op bezit van het product komt een gevangenisstraf tot zes maanden en een boete tot 650 euro. (Bron: NRC)

Natuurlijk zijn we daar niet van verrast. U moet weten dat in India meer dan 85% van de totale staatsinkomsten afkomstig is uit de tabaksindustrie. Hetzij accijnzen of andere vormen. Dat betekent simpelweg dat wanneer 30% van de inwoners zou overstapppen naar de elektrische sigaret, het land eenvoudig failliet gaat. Dit geldt overigens voor meer Aziatische landen. Deze landen zijn financieel volledig afhankelijk van de tabak en de tabaksindustrie. Daarbij is meer dan 20% van de mensen werkzaam direct of indirect in de tabakssector. Ook deze mensen zouden dan hun baan verliezen.

Tabaksindustrie in India profiteert

India is een van ’s werelds grootste producenten van tabak, met een export die vorig jaar een waarde van omgerekend 760 miljoen euro bereikte. Aandelen van lokale tabaksfabrikanten stegen kort na de aankondiging woensdag tot wel 8 procent op de beurs in Mumbai. (lees ook de-geldmachine-van-Big-Tobacco/

Dat India niet eerder de e-sigaret verboden heeft is ook voor ons een raadsel, want een land dat failliet gaat zonder tabaksinkomsten heeft natuurlijk wel het één of ander uit te leggen.

India heeft de hedendaagse commotie van Amerika, waar 6 mensen zijn overleden aan gevolg van THC olie te gebruiken in hun elektrische sigaret, aangegrepen om rigoureus afstand te kunnen van de e-sigaret nemen, om zo hun financiële positie veilig te stellen.

Natuurlijk is Nederland geen India, en ondanks dat hier meerdere euro’s van uw tabak naar de staat gaan, verwachten we niet zo snel een algeheel verbod op e-sigaretten. We zijn en blijven natuurlijk een welvarend en vooral weldenkend land. Wel denken we dat de Nederlandse overheid net als India de commotie in Amerika rondom het dampen van THC-olie aangrijpt om strengere regels te gaan opleggen aan de elektrische sigaret. Even ter verduidelijking: deze zijn al strenger als de gewone tabaksregels..