E-sigaret nieuws

E-sigaret schadelijk voor longen?

Natuurlijk krijgen we vaak de vraag of een e-sigaret slecht of schadelijk voor uw longen is. We hebben er al meerdere berichten over gepost, en ook onder ”elektrisch roken” vindt u al veel antwoorden op deze prangende vraag.

Maar hoe zit het nu wetenschappelijk benaderd? Is het gebruik van een elektrische sigaret slecht voor uw longen? Lees ook: NPO Radio 1

Is de e-sigaret schadelijk?

Hier kunnen we vrij kort over zijn: de e-sigaret is niet gezond. Op deze manier willen wij de e-sigaret ook niet aanbieden, dit doen wij dan ook nooit. De e-sigaret is enkel bedoeld voor ex-rokers die hun nicotineverslaving willen afbouwen. Het gebruik van een e-sigaret door een niet-roker raden wij dan ook ten zeerste af.

THC-olie in plaats van e-liquid

In 2019 kwam de e-sigaret in het nieuws doordat er mensen overleden door het gebruik ervan. Dit bleek achteraf een illegale vloeistof te zijn die werd gebruikt in combinatie met een e-sigaret. De vloeistof bevatte THC olie en olie in zijn algemeenheid is nooit bedoeld om verdampt te worden in een e-sigaret. De e-liquids op de Europese markt bevatten geen olie en zijn goedgekeurd. Liquids die niet zijn goedgekeurd zullen nooit worden verkocht door officiële retailers, dit is namelijk ter strengste verboden.

In alle inmiddels bevestigde gevallen leden de patiënten aan lipoid-pneomonie. Lipoid-pneomonie is een aandoening die veroorzaakt wordt door olieachtige stoffen in de longen en aan die longaandoening is niets mysterieus. Olie is te dik om te verdampen en laat bovendien een gevaarlijke vetlaag achter in de longen.
Lees ook vapenieuws

Patient boos om verdraaien van de feiten in de media

Een patiënt in Amerika is zacht gezegd niet blij dat de media de e-sigaret de schuld geeft. Zijn verhaal is naar eigen zeggen verdraaid in de kranten, hij zegt nog nooit een e-sigaret met e-liquid gebruikt te hebben, en nu wordt in zijn naam de de schuld aan de e-sigaret gegeven. In de onderstaande video vindt u de hele uitleg.

Videoboodschap van een patiënt welke alléénTHC cartridges heeft gebruikt:

Hier ziet u een video waarin duidelijk uitgelegd wordt dat niet de e-sigaret de oorzaak is, maar de THC Olie:

Bronnen:

Acvoda
Nu.nl
Reformatorisch dagblad
Lung Association