E-sigaret nieuws

E-sigaret houdt rokers verslaafd

Jawel, het is weer raak. Volgens onderzoekende longartsen is de e-smoker niets anders om mensen verslaafd te houden aan nicotine. Aldus professor  Guy Brusselle (UZ Gent). Hij onderschrijft wel dat de elektrische sigaret minder schadelijk is dan gewoon roken, maar dat is volgens hem ook niet moeilijk. Juist omdat de gewone sigaret zo slecht is, is vrijwel alles beter.

Daarbij zou het bewezen effect om definitief te stoppen niet bewezen zijn. De e-sigaret zorgt ervoor dat minder mensen de klassieke rookstopmethodes proberen, waarvan het effect nochtans bewezen is.

Nou, beste professor, wij hebben intussen duizenden bewijzen dat het wel werkt. En dat de e-sigaret zeker niet bedoeld is om een verslaving in stand te houden. Overigens, de andere middelen die u doelt, bevatten ook nicotine (pleisters, sprays en dergelijke). Deze zijn dan ook bedoeld met dezefde reden? Om de verslaving in stand te houden?

Natuurlijk delen we uw mening dat de e-sigaret de verslaving in stand houdt. Het is immers ook een alternatieve manier van roken, die, zoals u zegt, minder schadelijk is. De e-sigaret is niet een stoppen met roken methode in die zin dat mensen niet meer roken willen, maar de elektrische sigaret biedt mensen die roken willen een betere manier die minder tot geen schade veroorzaakt aan de longen.

Dit soort uitspraken zorgen er voor dat mensen blijven roken, en niet overstappen naar de e-smoker. Maar dit kan toch niet de bedoeling zijn? Natuurlijk is stoppen met roken een betere keuze als overstappen naar een elektrische variant. Maar niet iedereen kan of wil stoppen. Als men echt bezorgt is voor de volksgezondheid zou de gewone tabakssigaret allang verboden zijn, lijkt me.

Daarbij, de andere en volgens u bewezen methodes om te stoppen hebben we ook aan duizend mensen voorgelegd, en meer dan 70% is het niet gelukt om met pleisters of andere middelen te stoppen. Bedoelt u dan dat het werkt, maar slechts voor 30%?

De e-sigaret werkt voor meer dan 85% van de mensen prima om de gewone sigaret links te laten liggen, dus denkt u eens aan al deze mensenlevens die gered kunnen worden. Daarbij rookt van de overige 15% beduidend minder gewone sigaretten dan voor de e-sigaret.

Nawoord: Beste professor, dit bericht is niet persoonlijk bedoeld, ofschoon het wel deze intentie heeft. U bent ook slechts de zoveelste brenger van slecht nieuws over elektrisch roken. Maar juist van mensen van uw kaliber verwachten we natuurlijk wel een beter beeld dan simpelweg een bewezen methode afzagen.