E-sigaret nieuws

“E-sigaret geeft muizen longkanker”

En opnieuw is het raak: onderzoek van de New York University zou aantonen dat de nicotine in de damp van e-sigaretten longkanker bij muizen veroorzaakt. En de onderzoekers concluderen op basis hiervan dat de e-sigaret óók ‘zeer schadelijk’ is voor mensen.

Krantkoppen

Ook naar aanleiding van dit onderzoek waren de krantenkoppen weer niet van de lucht. Zo kopt bijvoorbeeld het AD op 11 oktober onomwonden “E-sigaret veroorzaakt longkanker bij muizen”. En dat terwijl er met een beetje goede wil toch eenvoudig vele nuances en kanttekeningen zijn te plaatsen bij het onderzoek. Zo werd gebruik gemaakt van genetisch gemanipuleerde muizen met een al verhoogde kans op kanker. Deze kregen vervolgens ook nog eens gedurende lange tijd een extreem hoge dosis nicotine toegediend die op geen enkele manier is te vergelijken met normale menselijke gebruik van de e-sigaret.

Wat men in de berichtgeving ook vergeet te melden: naast een groep muizen die bloot werden gesteld aan nicotinedamp (36mg!), was er tevens een controlegroep met muizen in alleen gefilterde omgevingslucht. Uit het testrapport blijkt dat er daarvan twee zijn overleden en dat er één ook tekenen van longkanker vertoonde. Over nuance gesproken. En waarom is er geen vergelijking gemaakt met de gevolgen van sigarettenrook? Want wij zullen nooit beweren dat dampen gezond is; de vraag is echter of dampen een minder schadelijk alternatief is voor traditioneel roken.

Verbazing

Onze conclusie: de opzet van dit onderzoek is dusdanig geweest, dat de resultaten bij voorbaat al bijzonder negatief voor het dampen van nicotine moesten uitvallen. En de media hobbelen er ook nu weer gedwee achter aan…

Ons verbaast het zeer dat de berichtgeving rond de e-sigaret voortdurend zo ongenuanceerd is. Onderzoeksresultaten worden vaak heel snel naar buiten gebracht en media lijken alles zonder enig onderzoek of fact-checking zo maar voor zoete koek aan te nemen.

Bekijk ook deze video over het onderzoek van longkanker bij muizen:

Bron: VapeNews.nl