E-sigaret nieuws

Bijwerkingen E-sigaret

Er zijn in de loop der jaren veel onderzoeken verricht naar de veiligheid van de e-sigaret en de mogelijke gevolgen het gebruik ervan. Voor u begint wilt u natuurlijk ook weten wat nadelen en bijwerkingen van de e-sigaret zijn. Logisch, want u wilt niet het ene schadelijke product omruilen voor een ander schadelijk artikel.

Voorop gesteld en ook te lezen op diverse pagina’s op onze website: Dampen is niet gezond.

Wat zegt het RIVM:
Het Nederlandse instituut de RIVM zegt zelf dat er door gebruik van e-liquids die nitrosaminen bevatten nog steeds gevaar bestaat. In Nederland zijn deze stoffen verboden in e-liquid. (Al onze liquids zijn vrij van stoffen als nitrosamine’s, formaldehyde en metalen).

U kunt het factsheet van de RIVM FACTSHEET hier downloaden. Volgens de RIVM moet men de e-sigaret, wel of niet met nicotine, niet lang gebruiken. Mede omdat de lange termijneffecten nog niet bekend zijn.

Wat zijn de bijwerkingen die tot nu toe bekend zijn?

Er zijn best wat bijwerkingen die u kunt krijgen van dampen. De meest voorkomende zijn:

  • Droge keel
  • Duizeligheid
  • Slijm
  • Hoesten
  • Hoofdpijn

Deze bijwerkingen zijn te verklaren doordat PG vocht aan uw lichaam onttrekt. Men moet dus veel water drinken bij het dampen. Dit staat overigens ook uitgelegd op onze pagina elektrisch roken.
PG is wel een chemische stof, en deze kan irritaties veroorzaken aan uw luchtwegen. De schadelijkheid ervan is volgens onderzoeken minder dan 0,1% en daarmee verwaarloosbaar. Maar mocht u wel last hebben van de bijwerkingen stap dan over op een hogere VG e-liquid. Helemaal PG vrij hoeft niet, maar kan wel.

Samengevat:
De e-sigaret is niet gezond. Wij raden mensen dan ook niet aan om te beginnen met dampen als zij de e-sigaret niet gebruiken als hulpmiddel om van een nicotineverslaving af te komen.