E-sigaret nieuws

Alle angstberichten op een rijtje

Diverse media hebben de afgelopen weken al bericht over de ‘mysterieuze longziekte’ een kleine twee maanden geleden in Amerika. En ondanks dat er geen echt nieuwe feiten aan het licht komen, wordt er wel steeds terug gegrepen naar de reeds verouderde berichten die steeds verder worden aangedikt. Zaak dus om alle berichten eens op een rijtje neer te zetten.

 1. 74 Britten kampen met gezondheidsproblemen door gebruik e-sigaret’,
  Wanneer je het artikel verder doorleest blijkt al snel dat dit een artikel op niets meer gebaseerd is dan aannames, veronderstellingen en inhoudsloze waarschuwingen.
  _________________
 2. De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) hield een enquête onder 1100 leden. Binnen drie dagen kwamen er drie meldingen binnen van mensen die hun kwalen vermoedelijk opliepen door vaping.’ Dit aantal is nu opgelopen tot 8.
  zegge:
  8 mensen, op tienduizenden gebruikers. Dat is zeker niet schrikbarend te noemen wanneer je dat afzet tegen het aantal doden dat tabak jaarlijks in Nederland alleen al claimt. (22.000 op jaarbasis) En wederom is het slechts een vermoeden. Er wordt geen enkel bewijs geleverd. Daarbij is het zeer vreemd te noemen dat voor de meldingen in Amerika nog geen enkele melding in Nederland was.
  __________________
 3. E-sigaret moet worden verboden. Directe aanleiding voor de weledele heer L van Toorn was het aantal mysterieuze ademhalingsziektes in de Verenigde Staten die aan het gebruik van de e-sigaret worden toegeschreven, en de daaruit voortvloeiende klachten in Nederland van 8 mensen.’
  zegge:
  Er is niets mysterieus meer aan de aandoening. Het bleek in alle gemelde gevallen om lipoid pneumonie te gaan. Gebruikers in Amerika hadden bij straatdealers cannabis-cartridges gekocht, welke vetten en oliën bevatten die totaal ongeschikt zijn om te gebruiken en als grondstoffen streng verboden zijn in vloeistoffen voor e-sigaretten. Zeker in Nederland.
  __________________________
 4. ‘Sinds twee maanden is er in Amerika een onderzoek gaande dat meer duidelijkheid moet geven over de nieuwe ziekte en of deze daadwerkelijk veroorzaakt wordt door het roken van een e-sigaret. ‘
 5. ‘Zolang hier geen duidelijkheid over is, raadt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC aan om geen e-sigaretten meer te roken.’
  zegge:
  Deze twee hebben we even samengevat, omdat dit hetzelfde ”oude” nieuws omvat en reeds achterhaald. De illegale oliën en THC waren/zijn de oorzaak, en dit is reeds meerdere keren bevestigd in diverse onderzoeken.
  _________________________
 6. Vooral jongere mensen kampen met deze klachten
  zegge:
  Ook niet zo vreemd, juist omdat cannabis producten erg populair zijn bij vooral jongere mensen. Zowel in Amerika maar ook in Nederland.
  ____________________________________
 7. ‘Gezondheidsdiensten raden aan om terughoudend te zijn in het gebruik ervan totdat meer bekend is over de eventuele gevolgen.’
  zegge:
  Er wordt al meer dan 10 jaar lang intensief onderzoek gedaan naar de e-sigaret en er is inmiddels veel meer bekend dan onbekend. Bewezen is dat de e-sigaret minimaal 95% minder schadelijk is als het roken van tabak. Dé facto experts op het gebied van schadelijk door tabaksgebruik, The Royal College of Physicians, beveelt de e-sigaret dan ook aan als succesvol hulpmiddel voor mensen die niet op andere wijze kunnen stoppen met roken.
  ________________________________________
 8. ‘In landen als Brazilië, India, Thailand en Singapore is de e-sigaret in de ban gedaan.’
  zegge:
  Deze landen zijn financieel gezien totaal afhankelijk van de teelt en verkoop en/of het gebruik van tabak. Het is dus niet zo gek dat zij het meest succesvolle stop-product tot nu toe in de ban doen. Maar het feit dat in sommige landen een bepaald middel in de ban gedaan wordt, zegt helemaal niets over het middel zelf. Dit zegt meer over de financiële afhankelijkheid van zo’n land die in de macht van de tabaksindustrie is

Lees ook: E-sigaret schadelijk voor longen

Samenvattend:

Alle berichtgevingen zijn uitgelegd dus niet meer als bangmakerijen voor een succesvol en veilig product dat prima als alternatief voor de tabaksvariant kan dienen.

Alle commotie leidt er echter toe dat mensen niet meer durven overstappen naar elektronische sigaret varianten en aan de tabak blijven hangen. Waarvan meer dan eens duidelijk is dat juist tabak oorzaak nr1 is bij het veroorzaken van kanker en andere erge gevolgen.

Wij hebben er maar 1 woord voor. ”Schandalig”