“E-sigaret kan tabak uit de wereld helpen”

Foto: ANP
De verkoop van elektronische sigaretten stijgt razendsnel. Duizenden Belgen schakelden al over van een klassieke sigaret op de dampvariant. En daar is nu ook de Stichting tegen Kanker enthousiast over.

Elke maand verdubbelt onze omzet”, zegt Marc Bosmans van dampwinkel.be. Ook de andere grote Belgische speler, Vaporshop, ziet de cijfers aandikken. “Het laatste jaar zeker een vervierdubbeling”, zegt Bert Geens. “Vooral mensen tussen 30 en 35 jaar. Vaak begint het met één iemand in een bedrijf of gemeente die er eentje koopt en doet daarna de mond-tot-mondreclame zijn werk.”

De winkels schieten overal in Vlaanderen als paddenstoelen uit de grond sinds minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) begin dit jaar het licht op groen zette voor de verkoop van elektronische sigaretten met nicotine. “België heeft lang gewacht”, zegt Bosmans. “In Frankrijk is nu al één op vier rokers overgestapt. In ons land zit dat na enkele maanden al rond de 5%. Het is het eerste product dat roken ook effectief vervangt. Het werkt. Al onze klanten bouwen af van een vloeistof met een hogere dosis nicotine naar één zonder nicotine.”

Populair bij 20- tot 40-jarigen

Dat merkt nu ook de Stichting tegen Kanker. Begin dit jaar keek de organisatie nog eerder argwanend naar de elektronische sigaret, nu zien ze er de mogelijkheden van in. “Het is een manier om tabaksgebruik uit de wereld te helpen”, zegt senior tabakoloog Christine Plets. “Dat voelen ook de tabaksgiganten, die zich ook op de elektronische markt storten. Het is een veel gezonder alternatief, op voorwaarde dat het niet gecombineerd wordt met gewone sigaretten. En bovendien is het vooral populair bij rokers tussen 20 en 40 jaar, terwijl we bij tabakstop.be vooral mensen tussen 40 en 60 over de vloer krijgen. Het bereikt mensen voor wie er vroeger niets was. Die stopten zonder enig hulpmiddel om dan te hervallen.”