Cytisine, de natuurlijke nicotinevervanger

Cytisine, een stofje dat van nature voorkomt in brem en goudenregen, helpt mensen beter bij stoppen met roken dan pleisters, kauwgum of pillen met nicotine. Dat blijkt uit een Nieuw-Zeelandse studie die deze week verscheen in The New England Journal of Medicine. Cytisine lijkt even goed te werken als andere middelen om te stoppen met roken – zoals varenicline en bupropion, middelen die nu vaak worden voorgeschreven. Maar wat maak cytisine zo bijzonder? De prijs! Het is tot 15 keer goedkoper dan andere middelen.

Het is inmiddels de tweede keer dat een onderzoek met cytisine het beste medische tijdschrift in de wereld haalt, zegt Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde in Maastricht, in een interview met NRC Q.

“In 2011 werd in een goed gecontroleerde studie aangetoond dat cytisine beter werkt dan placebo, en nu is ook robuust aangetoond dat het beter werkt dan nicotinevervangende middelen.”

Hoe succesvol is cytisine?

Van de ruim 1300 deelnemers aan de nieuwe studie bleek dat na een half jaar 22 procent van de mensen uit de cytisinegroep niet meer hadden gerookt, tegenover 15 procent van de nicotinegroep. “Een indrukwekkend resultaat,” is het oordeel van hoogleraar Van Schayck. “Het betekent vijftig procent meer stoppers, tegen een fractie van de kosten.”

Cytisine wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog in Oost-Europa gebruikt als natuurlijk middel om te stoppen met roken, maar was in de rest van de wereld niet erg bekend. Dat verandert nu snel, stelt Van Schayck verheugd vast:

“In bijvoorbeeld China, waar zeventig procent van de mannen rookt, kan zo’n goedkoop middel echt een grote doorbraak betekenen. De grootste gezondheidswinst is te behalen door het roken terug te dringen.”

De Cytisine vermindert de trek in een sigaret.

Cytisine wordt door het Bulgaarse farmaceutische bedrijf Sopharma AD verkocht onder de merknaam Tabex. Voor 45 Amerikaanse dollar koop je bij hen 100 pilletjes. Het is in Nederland niet via de apotheek verkrijgbaar, wel via internet. Dat hoeft geen probleem te zijn zegt Van Schayck.

Een wondermiddel is cytisine nog altijd niet, er zullen altijd mensen blijven die niet van de sigaret kunnen afblijven. “Maar bedenk wel,” zegt Van Schayck, “dat er desondanks geen enkele medische ingreep zo kosteneffectief is als een pil om te stoppen met roken.”

“Het goedkope middel cytisine is effectief bij de behandeling van stoppen met roken”
Robert West.

Cytisine is afkomstig uit zaden van de goudenregen en is een nicotine receptoragonist, kwam in 1964 voor het eerst op de markt in Bulgarije als hulpmiddel bij stoppen met roken. Tegenwoordig is het middel in Polen en Rusland nog steeds ‘over de toonbank’ verkrijgbaar. Cytisine heeft een ongebruikelijke ontwikkelingsgeschiedenis. Preklinische studies naar de optimale dosering en grote trials die voldoen aan de huidige regelgeving zijn helaas nooit uitgevoerd.

Daarom beoordeelden West en collega’s werkzaamheid en veiligheid van cytisine in een gecentraliseerde, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie.

740 rokers (> 10 sigaretten per dag) kregen óf 25 dagen placebo óf 25 dagen cytisine. Beide groepen kregen tijdens het onderzoek een minimale hoeveelheid adviezen mee. De fabrikant van cytisine, Sopharma, verstrekte het middel en de bijbehorende placebo’s kosteloos. De producent nam eveneens de randomisatie voor haar rekening.

Na 12 maanden follow-up was 8,4% (n = 31) van de cytisine- en 2,4% (n = 9) van de placebogroep succesvol gestopt met roken. Dit betekende dat zij in de laatste 6 maanden minder dan 5 sigaretten rookten (geverifieerd met koolmonoxidebepalingen van uitgeademde lucht). In de laatste follow-upweek rookte 13,2% (n = 49) van de cytisine- en 7,3% (n = 27) van de placebogebruikers geen enkele sigaret. In de cytisinegroep (13,8%; n = 51) kwamen meer maag-darmbijwerkingen voor dan in de placebogroep (8,1%; n = 30).

De auteurs denken dat cytisine in combinatie met intensieve gedragsondersteuning nog meer stoppers oplevert. Bovendien was de behandelperiode slechts 4 weken. Omdat cytisine goedkoper is dan andere farmacotherapieën – een behandelkuur kost in Polen 15 en in Rusland 6 dollar – lijkt cytisine een aantrekkelijke behandeloptie voor alle rokers in de wereld.

Placebo

Volgens West was een placebogecontroleerde trial nodig om het middel op de markt te krijgen. ‘Het is niet voldoende om te laten zien hoe cytisine het doet in vergelijking met varenicline of nicotinevervangende therapie. Dat is uiteraard wel de volgende, voor de hand liggende vraag.

Er is nu al genoeg bewijs voor het op de markt brengen van cytisine in landen waar betaalbare hulp bij stoppen met roken hard nodig is.

E-liquid zonder nicotine is ook een goed alternatief om de nicotine te vervangen als u geen cytisine voorhanden heeft. E-liquid zonder nicotine zijn progressief, uniek en vooruitstrevend en laat zien te weten wat de mensen willen. Vrijwel elke e-liquid van ieder merk uit ons assortiment is ook zonder nicotine te krijgen. Bestelt u hiervoor de 0 mg / ml.

Nicotine Salt, Nic Salt of nicotine zout wordt tegenwoordig ook gebruikt in e-liquids. Een voordeel van deze nicotine is dat die zich perfect laat dampen. Uw lichaam neemt de nicotine zouten beter op dan reguliere nicotine en derhalve hoeft u minder vaak een trek van uw e-sigaret te nemen. Daarom zijn e-liquids met nicotine salt een goede methode om ook het dampen te minderen. Nicotine Salts hebben meer voordelen.

Lees verder op nicotine salt

Welkom bij EA-Sigaret Op deze pagina worden e-sigaretten of e-sigaret gerelateerde artikelen te koop aangeboden. Deze producten zijn niet bedoeld voor minderjarigen. Ben je 18 jaar of ouder?
De waardering van www.ea-sigaret.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 4283 reviews.